Het boek

Dag, ik ga vrijheid halen

is een meeslepend, aangrijpend en waargebeurd verhaal over onvoorwaardelijke liefde, idealen, de kracht van familie en de prijs van vrijheid.

Michiel van Maalen, de vader van Aurelia, ontdekt op een dag dat hij het verkeerde leven leeft. Hij besluit aan zijn gevoel van onvrede toe te geven; alles moet anders. Abrupt verlaat hij zijn vrouw en dochters en begint aan een nieuw leven in de Hoorn van Afrika, waar hij een vrij land wil stichten, zonder bemoeizucht en belastingen. Aurelia probeert uit alle macht haar vader te begrijpen. Uiteindelijk reist ze zelfs af naar zijn nieuwe wereld. In dit zeer persoonlijke verhaal reconstrueert Aurelia de avonturen van haar vader in dit verre Afrika en laat ze zien welke impact Michiels onconventionele keuzes hebben op de levens van haar moeder, haar zussen en haar zelf.

Dag, ik ga vrijheid halen is het indringende en prachtig geschreven verhaal van een vader die alles achterlaat voor zijn idealen en van een dochter die dwars door alles heen aan zijn zijde blijft.

‘Wat een rotzak, dat hij haar dit aandoet,’ zei ik met trillende stem tegen Maryse. Maryse troostte mij door te zeggen dat het een bevlieging was en dat hij vroeg of laat weer zou terugkomen. Ik vroeg me af of ze het zelf geloofde. Hij had tegen haar gezegd dat hij smoorverliefd was op zijn Ethiopische prinses ‘met gouden huid.’ Hoezo goud?